Just kill yourself, kovaa kopoa vai kurkistus tieteenalayksikön hallintoon?
Mikä JKY? Just kill yourself? Millä tapaa JKY:ssä vaikuttaminen eroaa muissa ainejärjestöistä toimimisesta?
Johtamiskorkeakoulun ylioppilaat ry on yksikköjärjestö, joka yhdistää kaupan-, hallinnon ja politiikan alan opiskelijat. Tuttavallisemmin JKY:ksi kutsuttavan järjestön tärkeimpänä tehtävä on toimia eräänlaisena yhteenkokoavana (sateen)varjona Johtamiskorkeakoulun moninaisille ainejärjestöille. Ensisijainen tavoitteemme opiskelijoiden koulutuspoliittinen edunvalvonta ja yhteisöllisyyden luominen Johtamiskorkeakoulun sisällä.
JKY:n hallituksen näkyviä tehtäviä ovat muun muassa vuosittaisen Johtajuussymposiumin opiskelijaohjelman organisointi, kollegioiden järjestäminen, erinäiset kaikille JKK:n opiskelijoille suunnatut tapahtumat pitkin vuotta, koulutuspoliittisista asioista viestiminen ja niihin vaikuttaminen sekä kansainvälisen tutoroinnin organisoiminen. Perinteisesti JKY:n hallitusrooleja ovat olleet puheenjohtaja, ulkosuhdevastaava, yhteisöllisyysvastaava, koulutuspoliittinen vastaava, kv-tuutorvastaava ja tiedotusvastaava. Varapuheenjohtajan, talousvastaavan ja sihteerin pesteistä on päätetty hallituksen sisällä. Toimintasektoreita on hallituksen sisällä paljon, ja omiin tehtäviin sekä tekemisen toteuttamistapoihin voi vaikuttaa oman kiinnostuksen mukaan. Vaikka jokaisella on oma vastuualueensa, on hallitustyöskentely ennen kaikkea yhteistyötä, jossa toisen tontille astumista ei tarvitse varoa. Tehtävien kanssa ei jää yksin, ja esimerkiksi Symposiumin järjestäminen kuuluu kaikille.
JKY:n hallitus on tavallisesti koostunut hallintotieteiden, kauppatieteiden ja politiikan tutkimuksen opiskelijoista. Hallitustyöskentely monialaisessa yhteisössä avaa näköaloja muuallekin kuin oman tutkinto-ohjelman sisälle, ja tuo mahdollisuuksia tutustua esimerkiksi muiden ainejärjestöjen käytäntöihin.
Yksikköjärjestön hallituksessa toimiminen eroaa ainejärjestön hallituksessa vaikuttamisesta toimintakentän pirstaloituneisuuden vuoksi. Yliopiston jakautuminen tieteenalayksiköihin on verrattain uusi muutos, joka synnytti tarpeen yksikköjärjestölle. Käytännössä on huomattu, että kommunikointi yksikön hallinnon ja opiskelijoiden välillä on yksikköjärjestön myötä helpottunut. JKY:n toiminta on vakiintunut pikkuhiljaa, mutta kaipaa edelleen uusia tekijöitä ja innovaatioita. Siihen, mikä JKY:n rooli tulevaisuudessa on, voit vaikuttaa hakeutumalla hallitukseen.
JKY:n uusi hallitus vuodelle 2015 valitaan syyskokouksessa 4.12.2014 klo 10.00. Hallitustyöskentelystä kiinnostuneet voivat asettua pesteihin ehdolle tuolloin. Jos olet estynyt saapumaan syyskokoukseen ja haluat asettua ehdolle, voi myös joku toinen esittää sinua pestiin paikan päällä. Syyskokous järjestetään Päätalon A4-salissa. Mikäli mietit hallitukseen hakeutumista ja jokin asia askarruttaa, ole rohkeasti yhteydessä JKY:n hallituslaisiin (Olli Ruotsalainen, Niko Laine, Meri Hätönen, Tiina Riihilahti, Sanna Nikkanen ja Miira Kokkonen).
JKY:n hallituslaiset kertovat, minkälaisia tehtäviä heidän osakseen on langennut tänä vuonna ja mitä jäi käteen kuluneesta kaudesta.
Olli, puheenjohtaja
“Puheenjohtaja hoitaa rutiinitehtävien eli edustamisen, hallituksen kokousten vetämisen ja toiminnan yleisen koordinoinnin lisäksi pj-tason yhteydenpitoa ja neuvottelua JKY:n ainejärjestöihin ja JKK:n johtajaan ja henkilökuntaan. Symposiumissa pj vastaa osasta järjestelyjä kuten Aamulehden paneelikeskustelun tuomaroinnista. Puheenjohtajana olet parhaalla paikalla määrittämässä ja toteuttamassa vuoden painopistealueita. Itse panostin ainejärjestösuhteisiin ja erityisesti JKY:n kollegioihin minkä lisäksi oman kiinnostukseni takia autoin viestinnän ja blogin tekemisessä.”
Niko, ulkosuhdevastaava ja varapuheenjohtaja
“Olen vastannut JKY:n ulkosuhteista. Käytännössä tämä on tarkoittanut yhteistyösopimusten laatimista, Johtajuussymposiumin kaljateltan ja jatkojen kasaan kyhäämistä. Lisäksi vastuualueelleni osui myös Johtajuussymposiumissa tänä vuonna ensimmäistä kertaa toteutetun yrityskäytävän koordinoiminen. Varapuheenjohtajan pestiin on kuulunut lähinnä erilaiset hallinnolliset edustustehtävät sekä puheenjohtajan tuuraaminen tarpeen niin vaatiessa.”
Miira, tiedotusvastaava ja sihteeri
“Olen vastannut hallituksen tiedottajana JKY:n viestinnän organisoimisesta. Viestinnän saralla on tänä vuonna pyritty aiempaa enemmän monikanavaisuuteen ja tavoitteellisuuteen. Käytännössä tämä on tarkoittanut laajentumista esimerkiksi Twitterin puolelle ja uusien viestintävälineiden käyttöönottoa. Konkreettisia esimerkkejä tästä ovat muun muassa JKY:n blogi ja Viikkotiedotteet, joita pyrin lähettämään ainakin kaksi kertaa kuukaudessa. Lisäksi hallinnoin JKY:n sähköpostilistoja, toimin sihteerinä hallituksen kokouksissa, tiedotan järjestöämme koskevista asioista muille ainejärjestöille sekä yhteistyökumppaneille ja pidän yllä sosiaalisen median tilejämme. Tiedotusvastaavan pestissä olennaista on löytää kattavan informaatiomassan seasta juuri JKK:n opiskelijoita eniten koskettavat asiat ja niputtaa ne yhteen. Haasteellista tehtävässä on laajan kohderyhmän tavoittaminen ja näkyvyyden saaminen JKY:lle. Hallitusvuodelta mieleen on erityisesti jäänyt Akateeminen yrittäjyys -blogisarja, jonka toteutimme kesän aikana sekä muutamat hassun hauskat edustustehtävät.”
Meri, yhteisöllisyysvastaava
“Yhteisöllisyysvastaavan vastuualueeseen kuuluu yhteydenpito ainejärjestöjen tapahtumavastaavien, sekä muiden aktiivisten tahojen kanssa. Käytännössä tämä tapahtuu tapahtumajaoston tapaamisissa, joissa keskustelemme ja ideoimme yhteisöllisyyden tarkoituksesta ja uusista ulottuvuuksista. Näitä ovat muun muassa tapahtumien, kuten puistofutiksen tai hallitusten välisten sitsien järjestäminen. Yhteisöllisyysvastaava pyrkii pestissään tuomaan kaikki JKK:n alla olevat ainejärjestöt yhteen ja luomaan tunnetta opiskelijoiden yhteisestä ja hyvähenkisestä Johtamiskorkeakoulusta. Keskeistä yhteisöllisyysvastaavan pestissä on myös Johtajuussymposiumin järjestäminen yhdessä muun hallituksen kanssa.”
Sanna, kv-vastaava
“Kv-vastaavana olen yhdessä ainejärjestöjen kv-vastaavien kanssa pyrkinyt järjestämään kansainvälisiä tapahtumia Johtamiskorkeakoulun vaihto-opiskelijoille. Perinteenä on ollut syksyiset kv-sitsit, jossa suomalaiset opiskelijat pääsevät näyttämään vaihtareille esimerkkiä perinteisestä suomalaisesta pöytäjuhlasta. Tämän lisäksi kv-vastaavan toimiin kuuluu uusien kv-tutoreiden rekryäminen ja vaihtareiden jakaminen heille niin, että suomalaiset opiskelijat pystyisivät esimerkiksi hyödyntämään ja syventämään kielitaitojaan vaihtareita opastaessaan. Tärkeää tässä pestissä on myös huolehtia siitä, että myös ne opiskelijat, joiden omassa ainejärjestössä ei ole kv-vastaavaa, pääsevät halutessaan osallistumaan kv-toimintaan.”
Tiina, koulutuspoliittinen vastaava ja talousvastaava
“Olen vastannut JKY:n koulutuspoliittisesta edunvalvonnasta ja taloudesta. Edunvalvonta on yksi JKY:n keihäänkärjistä, ja tänä vuonna se on ollut sektorina suuri mm. opetussuunnitelmatyön käynnistymisen, JKK:n johtokuntahallopedihakujen ja T3-keskustelun takia. Onneksi käytännössä monen muunkin hallituslaisen hommat ovat osaltaan edunvalvontaa tukevia (etenkin puheenjohtajan), joten yksin ei ole tarvinnut olla. Alkuvuodesta pyrin vaikuttamaan siihen, että uudet ainejärjestöjen kopo-vastaavat tulivat toisilleen tutuiksi ja uskaltavat jakaa asioita ja hakea tarvittaessa tukea meiltä muilta saman sektorin toimijoilta tarpeen vaatiessa. Muuten karkeasti ajateltuna olen viime kädessä vastannut siitä, että erilaiset opiskelijaedustajan paikat työryhmissä tulevat täytetyiksi, ja että edunvalvontatietoa (myös kopon lisäksi sopoa!) olisi saatavilla. JKY-kollegioissa olisi ollut hyvä käydä useammin.
Aiempina vuosina kopo on hoitanut myös vpj:n pestiä, mikä on järkevä kombo erilaisten edustusten ja yksikön sisäisen keskustelun kannalta. Oma henkilökohtainen intohimoni on kuitenkin taloudessa, ja siksi otin haasteen vastaan lähteä kehittämään JKY:n taloudenpitoa ja raportointia, mikä ei ehkä ole ollut niin merkittävässä asemassa aiempina vuosina. Seuraajalleni jätän hyvät ja selkeät edellytykset hoitaa juoksevaa kirjanpitoa ja liikutella rahaa, joten sitä ainakaan ei kannata pelätä!
Mielestäni hallitusvuosi JKY:ssä on erinomainen kurkistusikkuna tieteenalayksikön hallintoon ja etenkin opiskelijaedunvalvonnan moninaiseen kenttään yliopistossamme.”