Kollegiot eli JKY in action
TIPSY?!? PEACE! Dosentuurit? Kivenkovaa kopoa? Proffanimitykset? Tiukkaa keskustelua JKK:n tulevaisuudesta ja ainejärjestöjen yhteistoiminnasta? Perussettiä JKY:n kollegioissa.
Kollegiot ovat säännöllisen näkyvä osa JKY:n käytännön toimintaa ja JKK:n ainejärjestöjen yhteistyötä. Kollegioiden selkärankana ovat JKK:n seuraavan johtokunnan kokouksen asiat, joista opiskelijoita koskettavia ruodimme porukalla. Kollegioiden osallistujakunta on monimuotoinen – yleensä paikalla on jäseniä kattavasti JKY:stä sekä ainejärjestöistä että hallituksesta kuin muutenkin kiinnostuneita. JKK:n johtokunnan opiskelijaedustajat eli hallopedit alustavat johtokunnan asioista opiskelijoille oleelliset. Johtokunnan asioiden lisäksi ja usein kollegion varsinaisena verisenä pihvinä ovat erilaiset ajankohtaiset JKK:ta koskettavat teemat ja niistä vääntäminen. Kollegioiden muuttuvat asialistat (kansainvälisyys, koulutuspolitiikka, Symposium ja tapahtumat yms) siis värittävät myös osallistujien taustoja. Vaikka kollegiot ovat epävirallisia keskustelutilaisuuksia, ovat ne osoittautuneet hyväksi väyläksi antaa palautetta ja rakentaa parempaa huomista.
Millaista kollegioissa sitten on? Alun sekavat kysymykset olivat kuin suoraan helmikuun kollegiosta. Koulutuspoliittisesti kriittisenä keskustelunavauksena oli PEACE-maisteriohjelman uunituoreen TIPSY-ainejärjestön kohtaamat epäselvyydet opintosuunnitelmansa suunnitteluvaiheeassa kuulluksi tulemisessa. Kollegiossa vaihdoimme ajatuksia tavoista taata opiskelijaedustus suunnitteluvaiheessa sekä mahdollisuuksista auttaa TIPSYä heidän akuutissa ongelmassaan.
Teemana ollut JKK:n kv-tutorointi sai aikaan myös runsaasti keskustelua ja hämmennystä. Aiheesta ja kv-osallistuvuudesta on JKY:n sisällä käyty viime kuukausien aikana kiivastakin dialogia. Kuinka Johtamiskorkeakoulu voi yksikkönä tehostaa vaihtarisidonnaisuutta ja pitää yllä jo tutuksi ja tehokkaiksi havaittuja kansainvälisyyskäytäntöjä? Julma tosiasia on, että ainoastaan meilllä, yksikön jäsenillä, on välineet kansainvälisen kulttuurin ylläpitämiseksi. Vaihto-oppilaat hakeutuvat yksikköömme laadukkaiden ohjelmien vuoksi. Tampereen yliopiston vaihtarikanta on kautta vuosien pysynyt nousevana. Ainekset osallistavan vaihtarikulttuurin kehittämiseksi ovat siis olemassa. Miksi kuitenkin edelleen miellämme esimerkiksi kv-tutorin ainoiksi tehtäviksi TOAS-asunnon avainten toimittamisen vaihtarille ja hänen vastaanottamisen?
JKY koordinoi JKK:n kv-toimintaa kuten hakua kv-tutoriksi. Muuta yhteistä kv-toimintaa ovat esimerkiksi kv-sitsit sekä kv-megazone. Havaittavissa on kuitenkin, että toimintaa halutaan kehittää antoisammaksi sekä kv-tutoreille että vaihtareille. Kollegion keskustelun perusteella päätimme toimenpiteinä pyrkiä vaikuttamaan Tamyyn ja kv-toimistoon kv-tutorhaun siirtämiseksi hankalaksi koetusta ajankohdasta myöhemmäksi kevääseen ja miettiä kv-tutoreiden roolin ja toimintamahdollisuuksien lisäämistä. Asiaan palattiinkin jo viikko kollegion jälkeen JKY:n jäsenjärjestöjen puheenjohtajien tapaamisessa eli JKY:n hallintojaostossa. Koska tähän mennessä osalla JKY:n ainejärjestöistä on ollut yhteisiä tai omia kv-tutorkoulutuksia, päätimme mahdollisuuksien mukaan yhdistää koulutuksia isomman ja yhtenäisemmän kv-tutorporukan aikaansaamiseksi. Tällaisella kokoonpanolla olisi myös paremmin mahdollisuuksia järjestää isompaa ohjelmaa vaihtareiden kanssa.
Seuraava kollegio järjestetään 20.3. klo 16.30 seminaarihuoneessa Pinni A 2057. Teemoina käsittelemme JKY:n hallituksen toteuttaman järjestökierroksen palautetta ja syksyn Johtajuussymposiumin järjestämistä opiskelijanäkökulmasta. Kahvinnälkäiset ilahtunevat myös pienestä tarjoilusta. Tervetuloa!